Dni telegrafnej aktivity RSGB 10. - 11.mája 2003

Pred 17.rokmi sa anglickej rádioamaterskej organizácii RSGB podarilo presvedčiť britské ministerstvo telekomunikácii, že skúšky rádioamatérov z telegrafie by bolo najlepšie robiť pod dohľadom RSGB. Na počesť tohto úspechu RSGB každoročne v prvej polovici mája usporiadava v sobotu a nedeľu ( 00.01 - 23.59 hod. ) dni telegrafnej aktivity, na ktorej sa zúčastňuje veľké množstvo rádioamatérov. Začiatočníci tu majú možnosť nadväzovať spojenia pomalým tempom, staršíi a skusenejšíi idú rýchlejšie a keď treba tak pre začiatočníkov spomalia. V prevádzke sú stanice so špeciálnym prefixom GB0 a príponou podľa okresu. Tieto stanice reprezentujú skušobné strediská, kde sa konajú skušky z CW pre nastávajúcich rádioamaterov, alebo pre tých, čo si zvyšuju operátorskú triedu.
Napriklad GB0KNT je stanica skúšobného strediska v okrese Kent. GB0CW je náčelník skúšobnej komisie RSGB a GB0MTS (Morse Test Servise ) je organizačné stredisko skúšok. GB0BFD je v okrese Bedfordshire, GB0HFD je v okrese Hertfordshire GB0ARM je okres Armagh v Severnom Irsku, GB0GRN je okres Grampian v Škótsku atd. Všetci sa pokúšajú urobiť QSO s týmito špeciálnymi stanicami. Väčšinou na 3,5 a 7 MHz, lebo v tom istom čase beží aj iný medzinárodný pretek. Za 10 spojení s rôznymi  GB špeciálnymi stanicami môžete získať diplom. Ak máte záujem pošlem Vám adresu na ktorej môžete požiadať o vydanie diplomu. Diplom stojí L 2.50 (GBP). Prípadne môžete Vašu žiadosť s výpisom z dennika poslať mne do Vrútok spolu s poplatkom 180 Sk a ja uz zariadím ostatné.
Na pásme si však dajte pozor, nakoľko v tom istom čase prebiehajú aj dni aktivity vodnych a veternych mlynov ( water and wind mills ) - rádioamatéri vysielajú z rôznych starých mlynov pod inými špeciálnymi značkami GB. Európske stanice používaju svoje vlastné špeciálne prefixy.
Samozrejme že nadväzujte QSO aj s " mlynármi ", ale tieto spojenia neplatia do diplomu RSGB. Na mnohých QSL listkoch " mlynárov " su pekné fotografie starých mlynov. Prefix GB sa v Britanii používa pre stanice vysielajúce pri zvlaštnych udalostiach.
Želám Vám veľa štastia na pásmach a radosť z telegrafných spojení so špeciálnymi prefixami GB nech už ide o akúkoľvek udalosť ktorú tým oslavujú, alebo spomínajú.

Alex OM6SA